2015. november 2., hétfő

Stay Hungry Terv - első hét, és az alapok

Nagyon kellett már ez a hétvége, egészen pontosan az Elnökségi Ülés, amelynek keretében kimondtuk, amit ki kellett mondani, és megterveztük, amit meg kellett tervezni. Az utóbbi egy évről sok minden elmondható, de azt, hogy túl sportos lett volna, az semmiképp. Futottam ugyan összesen 262 kilométert (a Garmin profilom szerint), amin magam is meglepődtem, de aztán ha levonom belőle az utolsó még értelmezhető hónapot, a tavaly novembert a maga 60 km-ével, akkor máris megvan a realitás.
Míg egy éve, pontosabban tavaly karácsony környékén sikerült a 72 kilós álomsúly (tömeg, hogy precízek legyünk) közelében tartózkodni, idén 78 kilóval mentem bele az őszbe, és csak az utóbbi két-három hétnek, meg az egy hétig tartó durva hasmenős fertőzésnek köszönhető, hogy a Stay Hungry Terv első napjának első mérlegelése után 76,2 kilót tudtam beírni a myfitnesspal alkalmazásba.
Innen indulok tehát. Tömeg célom van ugyan (70 kg továbbra is), de sokkal inkább akarok formát, és nem tömeget változtatni - egészen pontosan a padlizsán formából szeretnék a delta felé elmozdulni, ezért aztán a has- és mellkas körméretet gondoltam feljegyezni kiinduló pontnak (de nem találtam a centiméter szalagot, de sebaj, majd ma este), meg esetleg a bicepszet, hiúságra alapozva.
A Terv pediglen úgy hangzik, hogy...

1. Táplálkozás: pont úgy, mint eddig. Majdnem. Napi 1850 kcal, heti 10-20 dkg fogyás egészem a 72-es testtömegig, akkor majd újratervezés. Sör, bor, miegyéb alkalomszerűen, de szintén szigorúan könyvelve, kereteken belül. Zsírból kevesebb, fehérjéből több, szénhidrát pedig a teljes kiőrlésű fajtákból.

2. Futás: a mai nappal hivatalosan nulláról kezdem az egészet, ami nem drámai túlzás, hanem realitás. Kapkodás meg türelmetlenség nélkül. Micoach félmaraton terv, hogy 3. vagy 4. szint, az majd ma este eldől, a kezdő felmérésként szolgáló 5K lefutása után, eredménytől függően. Cél a 2016. április 17-i Vivicittá félmaraton, időcél két óra plusz-minusz tizennéhány perc. A Nagy Cél pedig egy év múlva a siófoki félmaraton 1:50, vagy az alatti idővel. Keresztedzésnek időjárástól függően bringázást szeretnék bevenni a programba, bár már most is elég hűs az idő esténként, lehet, hogy csak tavasztól élek ezzel az opcióval... Úszás, mint olyan, macerás, meg amúgy sem tudok gyorsúszni, csak a béna nyugdíjas-mellúszás megy, azt meg nem erőltetném, akkor már inkább trx, vagy bármi más...

3. Erősítés: ez Az Örök Gyenge Pont... Mivel annak semmi realitását nem látom, hogy konditerembe járjak, a megoldás az Elnökség döntésének megfelelően a nulláról kezdett fegyencedzés lesz. A heti négy ugyan jobban átgondolva kicsit ambíciózus döntés, de amit mögmondtunk, mögmondtuk (bajuszpödrés). Ha túl sok lesz, akkor még mindig lehet módosítani a Terven.

4. Nyújtás: a csípő-deréktáji fájások, és persze a futásteljesítményt is negatívan befolyásoló izom- és ínszalagmerevség leküzdése, meg persze a kiegyensúlyozott testmozgás kiteljesülése (ehh, de szépen fogalmazok) okán a jóga, mint új elem is felvételre vétetik a teendők listájára. Heti kettő-három, vagy majd meglátjuk, reggelente, napindításnak. A FitStar (amivel még néhány hónapja néhányszor erősítettem) időközben indított egy jógaalkalmazást is, vannak ingyenes programok benne, amik között kifejezetten tetszik az ingyenes Happy Hips program, harminc perc jóga, heti egy-két alkalommal futástól függetlenül sem ártana.

5. Pihenés: az elmúlt másfél évben erre hivatkozással nem sportoltam, mert Petra elég nehéz eset volt alvás ügyében, de most már végigalussza az éjszakát (mondjuk ötig-hatig, hangulattól függően), így a hivatkozási alap megszűnt. Viszont a korai fekvés és pihenés megvalósítása nem lesz egyszerű, lévén akkor van (lenne) idő magamra-magunkra. De majd kitaláljuk, hogyan lehet megoldani a dolgot. Legfeljebb a fegyences napokat nem este, hanem reggel végzem, és akkor marad este egymásra is.

Hát kicsit bő lére eresztve ennyi lenne. Riportolás hetente, részletes áttekintés negyedévente, és /vagy elnökségi ülésenként, majd ahogy adja a gép. Most már nincs más, mint fejet leszegni, és csinálni.

Stay Hungry!

(Reggel óta töröm a fejem, hogy vajon nem kéne-e egy Stay Hungry tetoválást varratni magamra, hogy mindig lássam?)

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó lett és a célok is tiszták. Éljen az elnökségi ülés!
    Az utolsó bekezdésen meg egyszerűen behaltam :)!

    VálaszTörlés