2016. december 14., szerda

Petzl Reactik

Az ősz egyik technikai újítása a fejlámpa, mégpedig a Petzl-től a Reactik típus. Impulzusvásárlás eredménye volt, de nem bántam meg, nagyon szerethető darab. Mivel jellemzően este tudok futni (persze igazából máskor is tudok, de akkor van lehetőségem nekivágni...), és este meg jellemzően sötét van, ezért a testi épség és a biztonségérzet érdekében is elkél némi világítás. Ez a lámpa pedig pont ezt tudja. A fontosabb pontok:
  • Fényérzékelővel felszerelt, és az alap üzemmódban a külső fényforrásoktól függően változtatja a fénysugár intenzitását. Vagyis kivilágított utcaszakaszon halványabban világít, míg a szentiváni Slötyi körül a vaksötétben meg olyan fényben futok, mintha egy Boeing 737 leszállófényei lennének a koponyámra rögzítve. De van fényérzékelőtől független, konstans fényű mód is, három fényerőfokozattal.
  • Akkumulátoros, elemmel vacakolni tehát nem kell, konstans fény technológiás, vagyis alacsonyabb töltöttség esetén sem csökken a fényerő.
  • Van rajta piros fény, és villogó piros is, bár ennek sok értelmét nem látom, mert hogy a mögöttem jövők lássanak, hátrafelé kéne felvenni, de az meg milyen hülyén nézne már ki, nem? Bár külterületen, a szembejövő sáv irányában futva talán mégis értelmezhető. De alapból nem futok olyan úton, ahol autók jöhetnek szemből, 15 km/h-nál nagyobb sebességgel. Sebaj, ettől még jó kis fícsőr ez.
  • Az egyetlen hátránya, hogy 150 gramm, ha jól emlékszem, ami kimondva nem sok, de felvéve elsőre fura. Most ugye sapkában futok, így nem feltűnő, de amikor sapka nélkül kipróbáltam, akkor eltartott egy ideig, amíg megszoktam a homlokomon a súlyát. A pánt pont jó, mosást még nem teszteltem, és egyszer sem csúszott még az orromra a lámpa, úgyhogy tart is rendesen.
Összességében lehet, hogy drága (26 ezer), és lehet, hogy feleslegesen "sokat tud", és lett volna használható lámpa 10 ezer körül is, de elégedett vagyok. Újra futhatok a szokásos templomteres köreimen kívül más helyeken is, nem kell botorkálnom vaksötét útszakaszokon. Persze erdőbe nem megyek vele. Fosok a vaddisznóktól. És nincs rajta vaddisznóriasztó.