2019. március 19., kedd

Öt év után tiszta lappal...

Az elmúlt öt évet úgy, ahogy van, ki kellene törölni a blogból. De lusta vagyok. Ez persze nem újdonság, hiszen az elmúlt öt év kitörlésre méltó bejegyzései pont ezt támasztották alá eddig is. És a lustaságomnak köszönhetően szépen, stabil tempóban, kisebb megszakításokkal hízok is, mint a téli levágásra nevelgetett malac, épp csak, hogy nem röfögök.

Az elmúlt öt évet nem csak azért nem fogom kitörölni, mert lusta vagyok. Hanem azért sem, mert oda fogok majd visszatekerni időnként, hogy megnézzem, miként szarakodtam el öt évet, azaz 1826 napot az életemből sportolásmentesen, egyfolytában csak nyifogva, és panaszkodva, és ami még rosszabb, folyamatosan fogadkozva, hogy "na de majd most aztán tényleg nekilátok"... semmi sem lett belőle.

Eddig.

Tegnap megvolt az éves orvosi szűrés, és bár az idén nem kaptam olyan ordas leb.szást, mint tavaly, de a doktornő azért finoman ismét felhívta rá a figyelmemet, hogy kéne mozgatni az izomzatot, mert ahogy telnek az évek, egyre növelem a rizikót, hogy bekrepál a rendszer. És nálam is a hasi, vagy népies nevén viszcerális zsír a domináns, ami meg bizonyítottan kiemelt rizikófaktor és belépő a szívrohamosok klubjának gyűlésére. Nem beszélve a diabétesz kettes típusnak, meg még egy rakás más nyűgnek a kockázatáról. Plusz a hátam/derekam is fáj a renyhe izomzat kontra jókora zsíros has kilátástalannak tűnő harcából fakadóan.

Van egy célom: december 31-én a mérlegre állva 75,0 kg, vagy az alatti eredményt látni.
Van egy helyzet: ma reggel 84,8 kg-ot mutatott a fent nevezett mérleg.
Van hátra 40 hét. Ez heti 0,25 kg leadását jelenti, mint feladat.
Így, leírva, röhejesen egyszerűnek tűnik.

De koplalni nem fogok, az tuti. Ha változatlanul hagyom a kaját, az baj, mert most érzetre jóval többet tolok magamba, mint a "normál" 2100 kcal körüli energiamennyiség.

2100 kcal bevitele mellett el kellene égetnem év végéig 9,8 kg zsírt ami nagyjából 88.000 kcal.
Az tíz perc futásra 100 kcal égetést számolva kiad 146 óra futást, amit az év végig le kellene zavarnom. Vagyis minden egyes nap fél órát kellene futnom, ami missön imposziböl. Ha a fele megvan, már az is csodaszámba megy majd, visszanézve. Ellenben a napi lépcsőzés és lépésszám még bőven rejt tartalékot, és az erősítés is fogyasztja a kalóriákat rendesen, és rá is férne a plöttyedt tinicsöcsös formámra egy kis zsírgyalu+izomépítés...

A megoldást valószínűleg Pali rejti. Májfitneszpali, régi barátom. Beállítottam a heti huszonötdekás súlyleadás programot, és így van nettó 1870 kcal keretem minden napra, amit bezabálhatok.
Nettó - ugye ez azt jelenti, hogy ha futok fél órát, akkor egy zsemlével többet ehetek a teljes kiőrlésű fajtából, meg egy kis kefirt is kanalazhatok hozzá, és még mindig jó vagyok. És számolja a lépéseket is, ha esetleg nem futnék, akkor elég kétszer elgyalogolnom a két székház között, és máris van 100 leehető kcalom :)

Egyelőre emésztgetem a fentebb leírtakat. Mozdulnom kell, ez nem kérdés. A "big goal" adott. A kisebb, lépésenként teljesíthető feladatok kitűzése az, ami még várat magára. De addig is előkaparom a szekrény mélyéről a végelgyengülés felé tartó Boost-ot, és elkezdem a zihálós totyogást, amiből sok kitartással egyszer ismét futás lesz. Inkább előbb, mint utóbb...

És mivel az egyetlen kitartó olvasóm (az orosz olvasókon kívül) én magam vagyok, ezúton is kívánok sok lelkierőt ehhez a feladathoz. Meg ahhoz, hogy lejöjjek a játékfüggőségről.