2018. augusztus 22., szerda

Május óta

Mióta a novemberi cél kitűzetett, azóta a futásban is lényegesen aktívabb lettem - a május-június nagyon jól sikerült, a júliust kicsit megakasztotta a nyaralás és a dögmeleg, és hát az augusztus sem lett a legaktívabb (eddig hat futással). De

  • május óta így is futottam 165 kilométert
  • május óta lefogytam majdnem két kilót
  • és úgy összességében jobban érzem magam
Szedem a magnéziumot, hogy a jobb vádlimban hónapok óta fennálló fájást enyhítsem. Persze nem enyhül, a Doppler-ultrahang eredménye szerint állati rendben vannak a lábi ereim, szóval nem visszértől fáj a vádli. De akkor meg mitől? Egyelőre mindegy, futás közben nem érzem.
Viszont voltam kinn néhány alkalommal reggel futni, mint az ősidőkben, és bár továbbra sem esik jól a hajnali ébresztő, vissza fogok rá állni iskolaidőben, mert kevésbé vagyok fáradt, mint este fél tíz-tíz körül. Érezhetően beindítja a napot, szóval túllépek a nyígáson, és irány a reggeli kocogás.

Viszont sajnálatos módon a családi novemberi futást ki kell húzni a naptárból, mert Bumbull elutazik. Persze futhatnék egyedül, de mégsem teszem: ha már így alakult, akkor kicsit módosítok a terven, és nem novemberi félmaraton az idei fő cél, hanem inkább előtérbe teszem az erősítést - mondom ezt most nagy arccal, miután lenyomtam 16 percet a Results (Runtastic/Adidas) applikáció 12 hetes programjának első szekciójában. És úgy mozgok, mint a bádogember az Ózban, akkora izomlázam van konkrétan majdnem minden láb-, kar- és vállizom csoportomban, meg persze a hasamban, rendesen. Szóval irány a youtube, megnézem mind a nyolcezer "How to build muscle after 40" videót, és az erősítésre fókuszálok.

Futó cél 2018-ra: 500 km év végéig. Ebből idén eddig lefutottam 212 km-t, vagyis még hátravan 288 km. Ami négy hónapra elosztva havi 72 per hó. Almost impossible. De meg fogom csinálni. Sok-sok lassú, hosszú futással (ami egyenlő azzal, hogy a november 24-re időzített félmaratoni edzéstervet fogom csinálni tovább, főleg, ha jövő héttől tényleg jön a lehűlés). 

Stop whining, keep running!

2018. június 26., kedd

Csak ennyi...

Nevezésedet sikeresen leadtad a következő rendezvényre: 
 K&H mozdulj! Balaton félmaraton szombat

Rajtszámod: 3117
 

2018. május 10., csütörtök

Operation "NOVEMBER", avagy a Kihívás elfogadva!

Tegnap abban maradtunk Bumbullal, hogy novemberben lenyomjuk a siófoki félmaratont. 
Per fő.

Újra célt kaptam, és ettől máris lelkesebben gondolok a futásra, mint pár hete - bár igazság szerint április vége óta egész jól megy a dolog, két hét alatt öt futás szerintem nem rossz, figyelembe véve az utóbbi évek nulláit.
Na szóval, tegnap gondoltam egy nagyot, kimentem, hogy megnézzem, mit tudok produkálni 5K-n. Amolyan felkészülés kezdeti szintfelmérés címszó alatt. Titkon reméltem a 30 perc alatti időt, de végül 31:10 lett, ami figyelembe véve
- a 100%-os páratartalmat (cseperésző esővel),
- a jelentős túlsúlyomat (83,2 kg)
- a gyakorlatlanságomat és
- a harmadik kilométer után tarkómba hasító fejfájásomat,
akár jónak is nevezhető. Egy dologra biztosan kiváló: ehhez képest látványos lesz a következő fél év fejlődése, az bizonyos :)

Edzésterv... hát a Garminos edzésterv nekem valahogy nem fekszik, a micoach honlapot viszont teljesen kilőtték az űrbe, átirányít a runtasticra, ahol meg szintén nem igazán tetszős edzéstervek vannak (nyavajgós vagyok, ez van), csak tempó alapon - na most ez Solymáron nem vicces, ahol még a focipálya kör 400 méterén is van 3 méter szintemelkedés.
Szóval pulzus alapon kéne, valami. Megnéztem az edzesonline.hu pulzus alapú tervét/terveit, és megállapítottam, hogy az már akár egész jó is lenne, de ekkor eszembe jutott, hogy hiszen van megoldás! Csak elő kell bányásznom a micoach terveket, amiket nagy gondossággal word file-ba mentettem még tavaly... Jessz.

A fegyencről inkább semmit, ha már jót nem tudok mondani. Erősítés... ez a gyengeségem. Vissza a (szintén többször megbukott) runtastic fekvőtámasz - felülés - guggolás - húzódzkodás appokhoz...
Ha bekövetkezne a legoptimálisabb kimenet, akkor valamikor szeptember vége felé egyben le tudnék nyomni 100 fekvőtámaszt. Meg 30 felhúzódzkodást. Na. A cél adott.

Stay hungry and stop whining!



2018. április 16., hétfő

Egy liftmentes hónap

Na ezt nem gondoltam volna magamról. Hogy egy egész hónapot ki fogok húzni lépcsőzve. De megcsináltam, úgyhogy ezt megünneplendő, ma feljöttem 8 emeletet lifttel, és ezzel május 15-ig le is tudtam a kötelező liftezést - a gond csak az (lesz), hogy hamarosan jön a meleg, és a lépcsőházban se légkondi, se érdemi levegőcsere, úgyhogy nem lesz kellemes a kezdődő nyári szezon.
Egyébként múlt héten futottam is egyszer - négy kör a Slötyi körül, csak úgy, lazán. Az óra bemért egy új laktátküszöböt, 163-as pulzus, 5:19-es tempó értéken, ehhez hozzáigazítottam a HR zónákat is gyorsan, már csak azért is, mert így a Zone 2 is futásszerű élmény lesz, nem pedig tempós gyaloglás.
Fegyenc egyszer volt, ezt kicsit röstellem - de legalább EGYSZER azért mégiscsak volt...
Itt tartok:
Rövid híd:              35 - 35 - 35
Térdemelés fekve:  25 - 25
Bicska guggolás:    20 - 20
És fegyencezésnek beszámítom a vasárnap egész napos kertrendezést, gyepszellőztetést, gazolást... ja, és így akkor egy plusz kocogásnak beszámítom a szombati játszóházi szülinapozást is, 18 emelet és 8000 lépés :)

A héten legalább két fegyencet és két futást be akarok zsuppolni a programba, hogy közelítsek az eredeti célkitűzéshez. A húzódzkodással vagyok megint bajban, mert a függőlegest még megoldom, de a többi gyakorlathoz kéne valami, amin húzódzkodom. Az asztal nem jó, mert nem elég stabil. Azt hiszem, felszerelem a gyűrűt a teraszon...

2018. március 26., hétfő

Tavasz? Milyen tavasz??

Két hét után az első, tömör és velős összefoglaló a vadonatúj életem sportos(nak alig nevezhető) vonaláról:

  1. Azóta lépcső lépcső hátán. Komoly, mert hatodikon van az iroda, mínusz kettőn a garázs, és a nullán a büfé. Volt olyan nap, amikor ötvenöt emelettel zártam a napot, ebben benne volt az otthoni lépcsőmászás is. A Garmin "insights" alapján több lépést tettem meg mostanában, mint a felhasználók 56%-a, és több lépcsőt másztam, mint 83%. Egyszóval ha másban nem, de a lépcsőzésben tartottam a két hete kitűzött célt. 
  2. Fegyencedzésből kettőt sikerült abszolválnom. Ez egyébként, ha elosztom két héttel, jóval a kitűzött heti három alatt van, de ha hazudni akarnék önmagamnak, akár azt is mondhatnám, hogy Mr. Wade a kezdő "Friss Hús" programban sem ajánl sokkal több alkalmat per hét. Ami meglepő volt, hogy nagy arccal nekimentem a fekvőtámasz falnál gyakorlatnak, azt hittem, zsigerből lenyomom a 3x50-et. Hát nem. A héten már talán. És talán nem lesz olyan izomlázam, hogy három napig a karom is alig bírom hajlítani.
  3. Futás: nihil. Edzéstervet tologatom előrébb és továbbra is várom a tavaszt, hogy ne mínusz kettőben kezdjem el az újrakezdő edzéstervet. De komolyan már, mikor kezd melegedni az idő? Két hét múlva meg majd jön a kánikula...

2018. március 12., hétfő

Tavasz a láthatáron

A januári lendület egészen az influenzáig tartott, akkor megtört kissé. Viszont kéregbélés csere fedőnéven valóban meg tudják javítani a kopott bélésű futócipőket, a Boost Glide-ot meg is reparáltattam 4500 forintért, ami töredéke annak, mint egy új beszerzése lett volna. Az új bélés nem lett igazán túlpárnázott, és az anyag is kicsit sprődebb, mint vártam, de az első futás rendben volt benne, azóta meg nem sikerült kijutnom az utcára, mert két hónapig csúszott minden. Tudom, hóban is lehet futni, de itt nem hó van, hanem tükörjégre (buckásra) fagyott járdák, és egy porcikám sem kívánta se a mínuszokat (januárban sem kellett volna edzetlenül futnom, meg is fáztam). Meg lusta dög is voltam. És vagyok.
Most a teljes és totális újrakezdés időszaka következik, vegyük úgy, hogy soha nem futottam, és akkor nem fog csalódás érni. Tehát jöhet a türelmes, mondom TÜRELMES lassú kocogások és belesétálós futkosások ideje. A Garminon van is egy ilyen teljesen újrakezdő program, órára letöltve, már csak el kell indulnom. De hogy ne csak mellébeszélés legyen, a célok számokban:
  1. a következő 100 napban nem használok liftet. Egyáltalán nem, kivéve ha eltörne a lábam, vagy valami ilyesmi vis maior érne utol. 
  2. újrakezdem a fegyencedzést, heti három napot tűztem ki célul, bármennyire utálom, és bármennyire nem vagyok kitartó, sőt...
  3. Garmin (újra)kezdő futóprogramot végigfutom: március 13-tól július 2-ig tart, ha végigcsoszogtam, utána kezdek bármi komolyabb, futásra hasonlító tevékenységben gondolkodni csak. ennyi mimimum kell, hogy visszarázódjak.
Mára ennyi, jóccakát. Tervezésben nincs nálam királyabb, azt nem vitathatja senki...

2018. január 8., hétfő

Nincsenek újévi fogadalmak... Január 1. - 7. összefoglaló

Nahát, hogy pont egy évvel ezelőtt pont mit írtam... Amiből aztán semmi sem lett. Ezért is nem érdemes újévi fogadalmakat tenni, bizonyítás folyamata lezárva.

Mit is értem el tavaly? Hát... semmit. Pontosabban de. Elértem, hogy 84,5 kilóra gömbölyödtem, zihálok négy emelet megmászása után, alig bírok egy zoknit felhúzni, nem beszélve a cipő bekötésekor érzett "mindjárt szétdurran egy ér a fejemben" érzésről. Összességében borzasztó ramaty állapotba kerültem, pont úgy, mint 2012-ben, ilyen időtájt. Annyi különbség van, hogy akkor áprilisban kezdtem a mozgást. Most pedig... na most nem nyilatkozom.

A múlt hetemről annyit, hogy
- 3x kimentem futni, darabja harminc perc, maradhat? Bár futásnak titulálni ezt a 7-8 perces kilométerekből összeálló csoszogást talán kicsit túlzás.
- csináltam egy, azaz egy húszperces etapot a Fitbit Coach edzéstervből.
- napi átlagban 1848 kcal energia inputtal húztam az igát - amiből sajnos a hétvége érezhetően nehezebben ment, otthon valahogy nem tudom megállni, hogy ne toljak be még egy hot-dogot vagy ne harapjak nagyot a gyerekek kürtős kalácsából....
Ezzel máris túlszárnyaltam 2017 utolsó negyedévének aktivitását, ami azért nem rossz, de persze van innen még feljebb, úgy érzem.

A legfontosabb, hogy fejben át kell kapcsolnom magam a totál (újra)kezdő módba.
1, Nem szabad türelmetlennek lennem.
2, Nem szabad lesérüléshez vezető bohóckodásba kezdenem - tetszik, nem tetszik, 42 éves leszek idén, amit a bemelegítés és nyújtás, na meg edzés során is figyelembe kell majd vennem. Egyébként sem ártana naponta tíz-húsz percet nyújtanom (jóga?)
3, Ki kell bírnom három hónapot. Nagyjából annyi idő alatt beépül a futás a napi bioritmusba, és nem kell erőszakot tennem magamon ahhoz, hogy kimozduljak.

Mindehhez az kell, hogy
- legyen egy kicsit több akaraterőm
- legyen egy új cipőm (vagy javíttassam meg a két hibásat)

Első heti összefoglalóm végére csak annyit, hogy az akaraterő legyen velem...