2015. december 14., hétfő

Nemtomhanyadik hét

Az ígéretesen kezdődő novembert megszakította a Fogak időszaka, ismét zéró közeli alvással, így a november második fele, és december eleje eléggé gyatra lett. Ez megmagyarázza azt, hogy miért volt alig futás, miét nem volt fegyenc (na jó, ezt egyáltalán nem ez, hanem a generál lustaságom magyarázza), és hogy miért ettem bejglit palacsintával, nutellával és mézzel meg lekvárral, tejszínhabbal... izé, na azért ennyire nem hajoltam el, de való igaz, hogy a süti-időszak kezdetét elég pocsék önfegyelemmel indítottam, Vacsora helyett után fél rúd bejgliket betolva, meg persze a Templom-téren felállított karácsonyi forgatagban bőségesen kürtőskalácsozva, forraltborozva, miegymás... és még csak most kezdődik a karácsonyi Családi Zabamaraton, bele sem merek gondolni. A Stay Hungry jelmondat egészen új értelmet nyert, mert napok óta nem éreztem éhséget - ez pedig nem az önfegyelem, hanem a folyamatos evés eredője, blöeh...
Mivel az újévi fogadalmakat nem komálom, ezért most kell nekiállni fegyelmezni magam, mert ha most nem, akkor ez az év teljesen elúszott. Jutalomfalatként pedig kitűzöm a falra a tavaszi félmaraton 2 órán belüli teljesítése esetére ezt itt... bár karácsonyra akartam meglepni vele magam, de inkább célként tekintek rá, hátha motivál. Amit ez az óra nem tud, az nincs is... De amíg nem futok rendszeresen, és legalább havi 100 70-80 kilométert, teljesen felesleges megvennem. Ámen.

2015. november 16., hétfő

Második hét

Táplálkozás oldalon kezdem elkapni a ritmust, már egészen jól hoztam a tervet (na jó, ez álszerénység, állati jó voltam). És a zabálás iránti enyhíthetetlen vágy is csökkent - igaz, a szerda kis okoskodással sikerült, mert kihagytam a vacsorát, meg nagyon könnyű ebédet is nyomtam, hogy az esti World of Tanks klángyűlésen nyugodt szívvel tudjak sörözni.


Futás: a vasárnapi esőben futás volt az igazán sportértékkel bíró esemény, magam is furán néztem magamra, hogy kimentem a szemerkélő (indulás után rendesen belekezdő) esőben, de utólag nyilván veregettem a vállam, hogy de frankó is vagyok. A négy helyett csak három futás, de el is határoztam, hogy novemberben csak háromszor megyek ki, a fokozatos terhelés címkéjével igazolva a döntést. 

Fegyenc & Jóga: Szavak helyett egy kép. Nagyjából így érzem magam este fél tízre, amikor el tudok kezdeni bármit is csinálni, ami nem munka vagy gyerekek (mármint nem gyerekcsinálás, hanem gyerekekkel való foglalkozás, fürdetés, vacsora, kiabálás, altatás, ilyesmi): 


Azon kívül, hogy egész jól sikerült kis kép ez, nyilvánvaló, hogy egyszer sem fegyenceztem, vagy jógáztam a héten - és nem vagyok rá büszke, de egyszerűen hulla vagyok. Energiátlan. Remélhetőleg a rendszeres futással ismét kicsit jobb kondícióba kerülök, és ez is pozitív irányba mozdul. 

2015. november 9., hétfő

Első hét - mérsékelt siker, de legalább nem teljes kudarc...

Na kérem. ma reggeli mérlegelés 76,2kg, vagyis pont változatlan egy hét alatt.

Kalóriagazdálkodásilag nagyon nem tett jót a péntek esti sörözés/pálinkázás, de hónapok óta terveztük az eseményt, csapvizet meg nem iszom, ha már sörözni megyünk... A vasárnapi eredményt meg a szüléknél tett látogatás, és a nem éppen degusztációs adagokkal szervírozott halászlé, kakaspörkölt, rántott velő, almás süti menü húzta keresztbe, de a nettó átlag még nem haladta meg a tömeg szinten tartási szintet, úgyhogy annyira nincs nagy vész. Zsír még mindig 39%, a 30% helyett, nesze neked koleszterinszint...

A fegyencedzés vonalon nagyon aktív voltam. Több Frank Medrano videót is megnéztünk Norbi fiunkkal a youtube-on, és megállapítottuk, hogy nagyon izmos, és nagyon erős a bácsi, nekünk is ez a célunk. Aztán legóztunk tovább. Vagyis az alapozási fázisban vagyok, gyakorlatot még nem végeztem, de mentálisan már rákészültem a feladatra a Medrano videók megtekintésével és persze a könyv előbányászásával-átlapozásával, meg a Rep Counter alkalmazás újbóli telefonra töltésével, ami egyébként ügyes kis app, a bevitt adatok alapján javasol következő edzés ismétléseket.

Jóga: szintén alapozási fázis, FitStar Yoga app letöltve, gyakorlatok letöltve, a félórás programot még nem volt időm végignézni, de első látásra megállapítottam: legalább kétszer végignézendő, mert miközben ott szuszogok down dog up leg pozícióban, nem lesz alkalmam még az ipadet is bámulni, hogy most akkor mi is jön... 

Futás: Attól függ, hogy nézzük... a szintfelmérőtől majdnem kipurcantam, a másik két félórás kocogás nem volt nehéz, az viszont már annál nehezebb, hogy kilenc után indulok neki este, miután már beszunyáltam egyet Norbi altatása közben. De hát ez van, a hajnali futásnak még a gondolatától is berzenkedek. Ezt legalább csináltam... 

2015. november 3., kedd

4-es szint

Tegnap este eldőlt a nagy kérdés, 4-es szintet lövök be a félmaratoni edzéstervben, ami 2 órás célidőt jelent. Némi meghalás árán sikerült 26:44-et futnom az 5K felmérésen, amin magam is meglepődtem, és persze ami nem a legjobb 5K időm, de másfél év szünet után újrakezdéshez kiváló alap. Az igaz ugyan, hogy fél egykor még szakadt rólam a víz hajnalban, és pörögtem, mint az állat. De kéthavonta egy-egy ilyen felmérést ki fogok bírni, azt hiszem.
A tetoválás kapcsán még mindig határozatlan vagyok. A talpamon, a szemhéjamon és a nyelvemen kívül nem nagyon van olyan testrészem, amelyik ne lenne szőrös... Hova varrassam?

2015. november 2., hétfő

Stay Hungry Terv - első hét, és az alapok

Nagyon kellett már ez a hétvége, egészen pontosan az Elnökségi Ülés, amelynek keretében kimondtuk, amit ki kellett mondani, és megterveztük, amit meg kellett tervezni. Az utóbbi egy évről sok minden elmondható, de azt, hogy túl sportos lett volna, az semmiképp. Futottam ugyan összesen 262 kilométert (a Garmin profilom szerint), amin magam is meglepődtem, de aztán ha levonom belőle az utolsó még értelmezhető hónapot, a tavaly novembert a maga 60 km-ével, akkor máris megvan a realitás.
Míg egy éve, pontosabban tavaly karácsony környékén sikerült a 72 kilós álomsúly (tömeg, hogy precízek legyünk) közelében tartózkodni, idén 78 kilóval mentem bele az őszbe, és csak az utóbbi két-három hétnek, meg az egy hétig tartó durva hasmenős fertőzésnek köszönhető, hogy a Stay Hungry Terv első napjának első mérlegelése után 76,2 kilót tudtam beírni a myfitnesspal alkalmazásba.
Innen indulok tehát. Tömeg célom van ugyan (70 kg továbbra is), de sokkal inkább akarok formát, és nem tömeget változtatni - egészen pontosan a padlizsán formából szeretnék a delta felé elmozdulni, ezért aztán a has- és mellkas körméretet gondoltam feljegyezni kiinduló pontnak (de nem találtam a centiméter szalagot, de sebaj, majd ma este), meg esetleg a bicepszet, hiúságra alapozva.
A Terv pediglen úgy hangzik, hogy...

1. Táplálkozás: pont úgy, mint eddig. Majdnem. Napi 1850 kcal, heti 10-20 dkg fogyás egészem a 72-es testtömegig, akkor majd újratervezés. Sör, bor, miegyéb alkalomszerűen, de szintén szigorúan könyvelve, kereteken belül. Zsírból kevesebb, fehérjéből több, szénhidrát pedig a teljes kiőrlésű fajtákból.

2. Futás: a mai nappal hivatalosan nulláról kezdem az egészet, ami nem drámai túlzás, hanem realitás. Kapkodás meg türelmetlenség nélkül. Micoach félmaraton terv, hogy 3. vagy 4. szint, az majd ma este eldől, a kezdő felmérésként szolgáló 5K lefutása után, eredménytől függően. Cél a 2016. április 17-i Vivicittá félmaraton, időcél két óra plusz-minusz tizennéhány perc. A Nagy Cél pedig egy év múlva a siófoki félmaraton 1:50, vagy az alatti idővel. Keresztedzésnek időjárástól függően bringázást szeretnék bevenni a programba, bár már most is elég hűs az idő esténként, lehet, hogy csak tavasztól élek ezzel az opcióval... Úszás, mint olyan, macerás, meg amúgy sem tudok gyorsúszni, csak a béna nyugdíjas-mellúszás megy, azt meg nem erőltetném, akkor már inkább trx, vagy bármi más...

3. Erősítés: ez Az Örök Gyenge Pont... Mivel annak semmi realitását nem látom, hogy konditerembe járjak, a megoldás az Elnökség döntésének megfelelően a nulláról kezdett fegyencedzés lesz. A heti négy ugyan jobban átgondolva kicsit ambíciózus döntés, de amit mögmondtunk, mögmondtuk (bajuszpödrés). Ha túl sok lesz, akkor még mindig lehet módosítani a Terven.

4. Nyújtás: a csípő-deréktáji fájások, és persze a futásteljesítményt is negatívan befolyásoló izom- és ínszalagmerevség leküzdése, meg persze a kiegyensúlyozott testmozgás kiteljesülése (ehh, de szépen fogalmazok) okán a jóga, mint új elem is felvételre vétetik a teendők listájára. Heti kettő-három, vagy majd meglátjuk, reggelente, napindításnak. A FitStar (amivel még néhány hónapja néhányszor erősítettem) időközben indított egy jógaalkalmazást is, vannak ingyenes programok benne, amik között kifejezetten tetszik az ingyenes Happy Hips program, harminc perc jóga, heti egy-két alkalommal futástól függetlenül sem ártana.

5. Pihenés: az elmúlt másfél évben erre hivatkozással nem sportoltam, mert Petra elég nehéz eset volt alvás ügyében, de most már végigalussza az éjszakát (mondjuk ötig-hatig, hangulattól függően), így a hivatkozási alap megszűnt. Viszont a korai fekvés és pihenés megvalósítása nem lesz egyszerű, lévén akkor van (lenne) idő magamra-magunkra. De majd kitaláljuk, hogyan lehet megoldani a dolgot. Legfeljebb a fegyences napokat nem este, hanem reggel végzem, és akkor marad este egymásra is.

Hát kicsit bő lére eresztve ennyi lenne. Riportolás hetente, részletes áttekintés negyedévente, és /vagy elnökségi ülésenként, majd ahogy adja a gép. Most már nincs más, mint fejet leszegni, és csinálni.

Stay Hungry!

(Reggel óta töröm a fejem, hogy vajon nem kéne-e egy Stay Hungry tetoválást varratni magamra, hogy mindig lássam?)

2015. november 1., vasárnap

2015 végi és 2016 évet megalapozó edzéstervek, verseny tervek


2015 végi és 2016 évet megalapozó edzéstervek, verseny tervek

Először is a rövid értékelés: 2015 év sikeresnek tekinthető hiszen lefutottam életem első félmaratonját ami nem kis nehézségek közepette sikerült de befutottam és ez a lényeg. Sok tervem volt ezen túl is de sajnos mindet átírta az élet ezért elmondhatom, hogy edzettem ami azért valljuk be még mindig sikernek tekinthető :)! Edzés adataim: futottam 565 km-t bringáztam 604 km-t úszás  semmi, erőedzés nuku ( ha a fiúk cipelését nem vesszük bele). 2014-ben 324 km-t futottam, 43 km-t bringáztam és 2 alkalommal úsztam 4 km-t. Ebből a szempontból tehát a korábbiakban megfogalmazott siker szót eszerint lehet értelmezni. Ez viszont nagyban elmarad a terveimtől, vegyük például a legalább 3 félmaraton lefutását, vagy hogy egyszerűbbeket fogalmazzak meg a fuss 2015 km-t kiírásra is jelentkeztem (kis nagyképű) az edzésonline-on, de bringában is az volt az elképzelésem hogy a futás mellé beteszek még min. 2000 km-t. Bevallom ezen tervek megvalósulásának nincs realitása de az okokat, hogy miért hiúsultak meg ezek a tervek érdemes kielemezni.

Okok:
1. A legfőbb ok a SÚLY. Sikerült lefogynom 95 kg-ra de azt nem tudtam megtartani sőt ismét a kiinduló 98-99 kg között van a súlyom!!!!!! ÓRIÁSI HIBA!
2. Túl agresszív edzéstervek, teljesítmény célok. Amikor kellett volna menni akkor lazán kezeltem, amikor már elúszni látszott a hajó az újra kezdés helyett fafejűen a felzárkózást tűztem ki célul ami túlterheléshez, kifáradáshoz és kisebb sérülésekhez vezetett (még szerencse hogy csak kisebb).
ÓRIÁSI HIBA!
3. Nem erősítettem! ÓRIÁSI HIBA! Akkor fejlődtem a legjobban mikor a fegyencet is toltam ami a testem nem futással foglalkozó részét erősítette meg ami ELKERÜLHETETLEN a sikeres futáshoz!
4. Nem aludtam és esténként nassoltam ami lám az 1 pontot rögtön más megvilágításba helyezi.

Ennyit erről, mindenki vonja le a maga tanulságait én levontam a sajátjaimat!

 2016

Célverseny - Edzéstervek
I. 2016.03.20. Rotary félmaraton ahol szeretném megdönteni a 2015-ös időeredményemet, de nincs kényszer a cél további edzettség, állóképesség megszerzése a tavaszra.
Futó edzésterv: 20 hetes adidas mycoach (4-es verzió) heti négy alkalom (kedd, csütörtök, szombat, vasárnap).
Fegyencedzés: (hétfő, kedd, péntek, vasárnap) a 2013-as tapasztalatokkal indítva.
1. nap: fekvőtámasz, húzódzkodás, guggolás
2. nap: lábemelés, híd, kézenállásban fekvő támasz
Jóga: csütörtök, szombat.
SZERDA - PIHENŐNAP!!!!!!!!!
II. 2016 április Daru vonulás: félmaraton gyorsabban.
Futás gyorsító edzések beiktatása, minden más marad.
2016. nyár a fentiek teljesülése esetén egy október 20 hetes maratoni felkészülés beiktatva egy augusztus végi, szeptember eleji félmaraton verseny felmérendő az erőállapotomat. Többi marad.
2016 október egy maraton teljesítése.

SÚLY, FOGYÓKÚRA:
Nincs irgalom cél a 87 kg mert csak ott tudom teljesíteni ezeket a terveket. Cél heti 0,25 kg végleges elvesztése. Szigorú kalória kontroll szénhidrát mentes életmód.

VÉGÜL DE NEM UTOLSÓ SORBAN: kiegyensúlyozott alvás az edzésekhez és a napi terheléshez igazítva. Kevesebbet kell játszanom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

STAY HUNGRY!

2015. július 5., vasárnap

Indul a mandula (legalábbis remélem :))

2015 második félév kezdés - kezdeti eredmények



Először is a reakció következik természetesen :). Tehát Zsoltra reagálva igen a nyafogásnak vége! Legalábbis nagyon remélem mert az eltelt 6 hét nagyon kínkeserves volt. Nagyon hiányzott a mozgás bár az tény hogy sokszor megmozdulni sem tudtam volna szóval inkább csak a fizikai energiák halmozódtak fel. Az első félév összegzése megvolt ezért csak annyit lehetne hozzá tenni, hogy a héten végrehajtott edzések (június vége) mit tettek hozzá. Ez nem számottevő ezért én ezt már átsorolom a második félévbe!
Tények:
1. A felgyógyulás sikerült nagyjából de vannak árnyoldalak sajnos. A legnagyobb, hogy a jónak számító súlyom ez alatt a két hét alatt ismét felszaladt 98 kg köré és sajnos az "átok" még mindig él. Nem volt erőm fogyózni sőt az volt a cél, hogy mindent megadva a szervezetemnek gyógyuljak meg végre. Szóval egy tüsző még van de nem adok esélyt annak sem viszont még mindig nem teljes a gyógyulás, de orvosi támogatást kikönyörögve végre elkezdhettem edzeni!
2. A héten elindítottam a sport, edzés, fogyás üzemmódot. Lássuk ebből mi valósult meg: 5 alkalommal 22.49K futás 1 alkalommal 25.6K bringa úszás nuku erősítés nuku. Lábadozónak nem rossz de azért ez nem túl sok egy jó félmaratonhoz nem elég ez tény, márpedig most ez a cél. Az edzéstervben tehát tovább kell lépnem amire nem a jövő hét lesz a legjobb példa de azért igyekezni fogok fejleszteni a programot.
3. Súly: 97 kg körül szerencsére inkább alatta. Cél a 90 kg (titkos 87K) körüli súly elérése a szeptember végi fm-re amire kalóriaszámítással, fehérjedús táplálékkal, a (főleg esti) nasi teljes elhagyásával, zöldség gyümölcs kúrával készülök! Nem lesz egyszerű de az elhatározásom szikla (vagy inkább márvány) szilárd. Ezt nem fogom elérni testedzés nélkül az biztos, ezért ezt is újra be kell ütemeznem! Bevallom őszintén a legnagyobb fejlődést ezen két edzés kombinációjával értem el tehát előre!
A mottó a régi maradt kis kiegészítéssel :): Tehát a régi:
Merek amennyit férfi merhet
Ki többet mer nem ember
Macbeth
És az új:
I'll be back! pontosabban I'm back :)!
Swarzenegger - Terminator

2015. június 29., hétfő

Fehérje

Protein bevitel oldali problémáimat orvosolandó beszereztem a DM-ből fehérjeszeletet (le volt árazva), 23g egy szeletben, a hülyének is megéri. Plusz van még otthon bontatlan BioTech proteinpor. Szóval a stratégia: tízóraira egy fehérjeszelet, vacsi után meg egy (vagy futós napon kettő) dózis fehérjeturmix. Az inspiráció pedig itt olvasható. Ja igen, olvastam azt a részét is, hogy pusztán a fehérjétől még nem lesznek izmok, mozogni is kell(ene). De majd azon is igyekszem.

A múlt héten egyébként

  • kétszer sikerült kimennem futni (háromszor akartam, de szombat este úgy volt, hogy a gyerekkel vadkempingezünk a kertben, csak aztán tízkor meggondolta magát, és becuccoltunk, de akkor meg már nem indultam el futni), és 
  • végigolvastam a Runner's World aktuális számát, amit beszámítok egy edzésnek, motivációnak egyébként tényleg remek
  • viszont egyszer sem csináltam semmi erősítést.



2015. június 25., csütörtök

A nyafogás vége

Szó szerint. Ahogy látom, mindkettőnkre ösztönzőleg hatott a közös hétvége Alsópáhokon, ha más nem is, a blogos aktivitásunk az egekbe szökött egy szempillantás alatt. Persze remélem, hogy nem csak az, hanem a sportosabbik fajta aktivitás is.

Részemről a gyorsan tovahussanó első félév traumájának kiheverése zajlik. Betegség, nem-alvás és az éjszaka futni indulás okozta mélabú háromszöge okozta futásmentes életmód megváltoztatásának mikor is lenne itt az ideje, ha nem épp most, az év közepén, a nap(és házassági év)forduló körül?
Speciel az utóbbi hónapokban nem csupán nem futottam, de ismét visszatértem a nagy kajálásokhoz, annak rendje-módja szerint fel is szedve négy kilót. Így most 76-77 kg környékén kezdem újra az egészet, ismét segítségül hívva a roppant nyomasztó, de emiatt hatékony myfitnesspal alkalmazást.

Célok nélkül nincs mit feladni, vagyis kitűzöm a Nagy Terv sarokpontja(i)t:
- Szeptember 27. közös családi félmaraton Debrecenben
- November 17. a "szokásos" siófoki félmaraton, kellemes híves, esős és párás időben, hosszú hétvégés wellness programmal kombinálva (remélhetőleg)
Időtervek nincsenek. A szeptemberi "felkészülő" verseny lesz, időcél nélkül. A novemberit pedig a már egyszer megvalósított 1:55-ös álom megismétlésére kalibrálom, de néhány hét után majd meglátom, lehet, hogy csak a 2 órára lövök - az egyetlen gond csupán, hogy előbbi edzéstervben több a tempós (és emiatt élvezetesebb) futás.

Egyébként meg nem sakkozom túl az egészet fejben. Futni, futni és futni. Ez a lényege. Alkalomadtán egy-egy bicikli és persze a soha-meg-nem-valósuló erősítő edzések. Meg a kaja. Fehérje minimum 100-120 g per nap, a zsírt pedig vissza kellene szorítani, mert átlag 35-40%-a napi bevitelnek, pedig 20%-nál többet nem nagyon kellene... de hát... a szalonna, a kolbász... és legfőképp a sajtok. Sajtok nélkül szart se ér az élet/étel...

Na. Nyafogás kikapcs. Sportos üzemmód bekapcs.

2015. június 24., szerda

2015 első félév



2015 első félévének sport teljesítménye avagy ismét bebizonyosodott, hogy nagy akarásnak nyögés a vége
 

Mit is mondhatnék, sajnos nagyon satnya volt ez a félév pedig komoly reményekkel indultam neki de a sors vagy más megváltoztatott sok célt és sokszor az elképzeléseket teljesen átírta.
Ahhoz azonban, hogy megfelelő képet alkossunk az elmúlt félévről azt gondolom néhány célt érdemes jobban leírni:
1. Új terv: első versenyemet meg akarom futni ami: 2015. március 2 Rotary félmaraton Debrecen.
Segítségként új edző :) (Edzőbá)
2. 2014 október közepén újra komolyan kezdtem venni a futást és év végéig sikerült is lenyomnom kb 290 km-t ami 2,5 hónap alatt kifejezetten jó eredménynek számít az én viszonylatomban. Néhányszor keresztedzésként úszni és bringázni is sikerült ami igen jó hatással volt rám sajnos az időhiány és némileg a lustaságom miatt a kiírt tervet a szép számok ellenére sem teljesítettem (Edzőbá többszöri morgása és zsörtölődése ellenére sem).
4. A január is szépen folytatódott 10 alkalommal futottam 85 km-t és kétszer tekertem is kb. 30 km-t. Ekorra a súlyom is kezdett szépen alakulni már a futás előtt is 93 kg vagy az alatt voltam.
5. A február viszont már nem sikerült elsején futottam 12K-t majd lebetegedtem 5 hétre ami egy jó kis hörghurut, légcsőhurut és kezdődő tüdőgyulladás árnyékában megkérdőjelezte a márciusi félmaraton teljesítését. Az időeredményt már ekkor elengedtem fejben. A súlyom a végére felment 98kg-ra megint.
6. Március 7.-i futásom bejegyzése: "Induló súly: 97,5 kg (megint!). Látszik, hogy a súly viszont szépen jött fel az elmúlt 37 napban, úgyhogy indulhat a drasztikus diéta, hogy legalább a korábbi 93 kg-t elérjem a versenyre!
37 nap telt el. Jó kis előjel a versenyre itt a hónap végén! Komoly dilemmában vagyok, egyáltalán neki induljak-e? Ilyen lett ez amilyen. A fizikával nem volt gond szépen mentek a lábaim, a kezdeti meglepetéstől eltekintve a légzésem is szépen helyére állt. A pulzus viszont hajajaj. Katasztrofálisan viselkedett. Le is padlóztam rajta, hogy mi történik. Tudtam, hogy gyenge vagyok egy ilyen hosszadalmas betegség után de csak a szívem mutatta ezt a többi jelzőműszer normális állapotot mutatott. Szerintem 10K is ment volna, de a pulzus miatt nem mertem megcsinálni. Talán a jövő héten megpróbálom de azt az ez utáni események majd megmutatják."
Azt hiszem itt mindent megírtam a kérdés adott volt.
7. Március 7.-ét követően futottam 10 alkalommal 79K-t tekertem 3 alkalommal cca 38,5K-t.
8. Eljött a verseny napja és én Orsira hallgattam, mert azt mondta: 2,5 éve futsz a betegséget nem számítva felkészültél, ha úgy érzed próbáld meg. A tűzkeresztségen át kell esni elég régóta próbálkozol már. És belevágtam.
9. Lefutottam a félmaraton Időeredmény 2:30:12.
10. Most viszont eldöntöttem, hogy szeptemberig nincs verseny ki is néztem a Decatlon félmaraton Debrecenben (maradjunk a síkság mellett) és hagyok rendesen időt a felkészülésre. Gondoltam rá, hogy a hortobágyi félmaratonra benevezek de aztán úgy döntöttem nem kísértem a sorsot az első döntés a jó ha meg úgy érzem akkor max a helyszínen beállok.
11. Na végre egy jó döntést hoztam. Az április vegyesen sikerült 10futás 90K 2 tekerés 30K.
12. Május 16-ig ment a szekér  5 futás 48K 3 bringa 63K. És ekkor beütött a mennykő megint. Köhögés, takonykór, szar közérzet újra. Úgy látszik meg vagyok átkozva.
13. Elérkeztünk a jelenhez. Kedden megállapították, hogy tüszős mandulagyulladásom van ezért újabb antibio kúra de talán már ez az utolsó-

Az erő ettől még szétvet ismét 95 kg körül járok ami kitűnő alap lenne az edzés elkezdéséhez de meg kell gyógyulni. Arra viszont még jó ez a hét, hogy ismét végigvegyem a célok és az oda vezető edzéstervet, mert az átokban nem hiszek, az karatom továbbra is vasból van (bár tény van rajta némi rozsda amit illik alaposan leverni).

Ez viszont már a következő bejegyzés témája lesz.

2015. április 7., kedd

Első negyedév, első nyolcvan kilométer

Hát az idei év első negyedévéhez nem nagyon tudok mit hozzáfűzni. Alighanem átok ül rajtam. Ahányszor fejembe vettem, hogy "na akkor ma este irány az utca, futunk egy jót", valamelyik gyermek instant megbetegedett, fülgyulladás, torokgyulladás, hányós gyomorbajok, és egyéb, széles spektrumon elterülő vírusos és bakteriális megbetegedések tarkították az éjszakákat, plusz első fogacskák kibújásával a fájós, enyhelázas állapot. Mármint nem az én első fogacskáim, azok köszönik szépen, a maguk koffeintől és teától besárgult fogköves valójukban köszönik szépen, még megvannak.
Jöhetne jogosan a kérdés, hogy és akkor vajh a nagy erősítésből mi lett? Hát, semmi. A Fitstar előfizetést is lemondtam, felesleges havi nemtomhány eurókat nem akartam rá költeni. A kialvatlanság és az ebből eredő folyamatos morcos-morgós állapot amúgy is bearanyozta a napjaimat, nem volt energiám semmiféle megmoccanásra - szabad félóráimat vagy a makettek buzgerálásával, vagy sokkal inkább a World of Tanks csatáival töltöttem. Ehhez képest meglepő tény, hogy a súlyom (fizikai értelemben precízebben megfogalmazva: a tömegem) teljesen rendben van, 73 kiló környékén oszcillál, de az utóbbi hónapokban egyszer sem haladta meg a 74-et, vagyis teljesen normális. Mindezt csak és kizárólag az odafigyelős (néha belesz.rós, aztán lelkiismeretfurdalós) táplálkozásnak, és a Myfitnesspal.com hathatós segítségének köszönhetem. Ennyi sikerélmény legalább könyvelhető.
A Rotary-ról lemaradtam, nemcsak a felkészülés hiánya (mert drukkolni még attól szerettem volna menni), de szintén családi lebetegedés miatt. Mint említettem, átok ül rajtam. Remélhetőleg már nem sokáig.
Na de majd most jön a nagy fordulat... Ismét elővettem a futócipőt. És mert kell valami motiváció, a novembert vettem célkeresztbe, a siófoki félmaratont. Időben a két óra jó lenne, az egy óra ötven perc meg a titkos álom. Két éve az 1:54 ment, de ugye azóta van mögöttem egy igen kihagyós, semmit sem érő elmúlt egy év. De hogy ne hátrafelé tekintgessek: előttem viszont van még bő hét hónap. Nagy stratégia nem készül(t), futom az Adidas MiCoach által kijelölt edzéstervet (1:50-es időcéllal), de a heti hat nap futás helyett hárommal számolok, plusz három keresztedzés. A Bumbullnál sikeres kerékpárt tervezem egy napra, és az Acélarcélnél beválni látszó erősítést (súlyzós és/vagy saját súlyos) a másik kettőre. A hetedik napon pedig az Úrhoz hasonlatosan megpihenek, töltök egy fröccsöt, és elégedetten szemlélem magam a tükörben.

2015. január 5., hétfő

Boldog Új Év

Hát teljesült is a célom, meg nem is. Már ami 2014-et illeti. Az a célom teljesült, hogy 74 kiló alatt legyek a szilveszteri tűzijátékrakéták begyújtásakor. Egészen pontosan december 20-án már 72 kiló voltam, és ezt bejgliztem fel 73,5-re ma reggelre, ami egyáltalán nem vészes. Ahogy várható volt, az ünnepek alatti zabálásügyi önmegtartóztatás félsiker volt, süteményből visszafogottan fogyasztottam, de az ebédeket-vacsorákat jó nagy kanállal mértem, miközben gyakorlatilag nulla futás és/vagy erősítés kísérte eme gyarló magatartásomat. Egy pillanatig sem volt ugyanakkor lelkiismeretfurdalásom, mivel ismét beköszöntött az alig alvós időszak, Petra ismét 2-3 órás blokkokban alszik, és hajlamossá vált hajnal fél egy körül úgy dönteni, hogy reggel van, ami némiképp megnehezíti az edzés utáni regenerációt és pihenést, valamint a "most eldőlök mert hulla vagyok, alszom egy fél órával többet" alternatíva jelentősen felértékelődött a "kimegyek és futok negyven percet a felsózott jeges latyakban, süvöltő mínusztízfokos szélviharban" hősi idálképével szemben. Na de majd most, januárban... nyehehe.
Viccet félretéve: vissza a november elején kitűzött célokhoz, avagy

  • odafigyelős étkezés, végső cél a 70 kiló, ami már itt van, alig karnyújtásnyira
  • sok gyaloglás-lépcsőzés, 
  • heti három futás lehetőség szerint, de inkább négy, vagy öt, vagy tíz (nyilván már a háromtól is tapsikolnék örömömben) 
  • FitStar edzés, de legalábbis néhány fekvőtámasz-lábemelés reggelente
Aztán majd meglátjuk, mi lesz. Aggasztóan gyorsan közeleg a március vége.